Flaş Haber

Havale Nasıl Doldurulur

 Süreç, birkaç önemli fark dışında çek yazmaya benzer.

 


Havale doldurmadan önce havaleyi nereden alacağınıza ve göndermek istediğiniz tutara karar vermelisiniz.

Havaleler, özellikle postayla para gönderdiğinizde, kişisel çeklere veya nakit paraya güvenli alternatifler olarak kabul edilen kağıt bazlı bir ödeme şeklidir. Küçük bir ücret karşılığında havale satın alabileceğiniz yerler arasında postaneler, bankalar ve bakkallar bulunmaktadır.

Bu adım adım kılavuz, çek yazmaya benzer bir süreç olan havalenin nasıl doldurulacağının yanı sıra havaleyi doldurmadan önce ve sonra yapmanız gerekenleri ele almaktadır.

Tüm havalelerin aynı görünmediğini, bu nedenle bunları doldurma talimatlarının bir havale sağlayıcısından diğerine farklılık gösterebileceğini unutmayın. Ayrıca havaleyi sağlayanın tarihi ve dolar tutarını doldurduğunu da belirtmekte fayda var.

Havale Doldurma Adımları

  1. Alacaklının adını yazın.
  2. İmzala.
  3. Adresinizi belirtin.
  4. Not satırını doldurun.

Para Siparişi infografik

1. Alacaklının Adını Yazın

"Emirine ödeme yap" (veya buna benzer bir şey) yazan yere, havaleyi alan kişi, işletme veya kuruluşun adını girin. Yani, size bir sanat eseri satan Jeff Smith adında bir adama para gönderiyorsanız, "Siparişe göre öde" satırına Jeff Smith adını yazdırırsınız.

Alacaklının adının yazılışını iki kez kontrol ettiğinizden emin olun. Havale işleme alındıktan sonra değişiklik yapamazsınız. Alacaklının adını girerken bir hata yaparsanız ve bunu düzeltmezseniz, alıcı muhtemelen havaleyi nakde çevirmede sorunla karşılaşacaktır.

Evde çalışma şekli

2. Adınızı İmzalayın

"Gönderen", "Alıcı", "Gönderen" veya "Gönderen" kelimesini gördüğünüz yerde adınızı imzalayacaksınız. İmza havalenin ön yüzünde yer alacaktır. Havalenin arka yüzünde alıcının imzasını atması için bir yer ayrılmıştır.

3. Adresinizi Verin

Genellikle posta adresinizi adınızın yanına yazmanız gerekir. Alacaklının adresini yazacak bir yer de olabilir.

4. Not Satırını Doldurun

Zorunlu olmasa da not satırını doldurmayı düşünebilirsiniz. Buraya hesap numarası, sipariş numarası veya havalenin amacı gibi bilgileri girebilirsiniz.


Havale Doldurmadan Önce Yapılması Gerekenler

Bir havaleyi doldurmadan önce atmanız gereken adımlar şunlardır:

  1. Havaleyi nereden alacağınıza karar verin. Seçenekler arasında postane, finans kurumu, perakende satış mağazası, market, eczane, çek bozdurma mağazası veya para transfer mağazası (Western Union veya MoneyGram gibi) yer alır. Havaleyi nereden alacağınızı seçmeden önce ücretleri kontrol ettiğinizden emin olun.
  2. Havale miktarını seçin. Genellikle belirli bir dolar miktarıyla sınırlısınızdır, bu normalde yaklaşık 1000 ABD dolarıdır. Bu, havalede görünecek ve alıcıya ödeyeceğiniz tutardır.
  3. Havale için ödeme yapın. Havale tutarını ve sizden alınacak ücretleri karşılamak için nakit paraya, banka kartına veya kredi kartına ihtiyacınız olacaktır . Genellikle ücret 65 cent ile 5$ arasında değişmektedir. Bu arada, ABD Posta Servisi banka havalesi alımlarında kredi kartlarını kabul etmemektedir.

Havale Doldurduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Bir havaleyi doldurduktan sonra şu adımları izleyin:

  1. Faturayı sakla. Ödeme emrindeki makbuzu yırtıp güvenli bir yerde saklayın. Makbuz, havaleyi satın aldığınızı kanıtlar. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda havalenin dekontunu satıcıya ibraz edebilirsiniz. Makbuz ayrıca, alıcının havaleyi ne zaman nakde çevirdiğini veya yatırdığını öğrenmenize yardımcı olacak bir takip numarası da içerebilir.
  2. Para havalesini gönderin. Havaleyi alacaklıya postayla göndermeyi veya şahsen teslim etmeyi seçebilirsiniz. Alacaklının havaleyi almaması durumunda teslimat bilgilerine bağlı kalın.

Hiç yorum yok