Flaş Haber

Ortak Banka Hesabı Nedir

 Mali durumunuzu birleştirdiyseniz ortak bir banka hesabı kullanmak mantıklıdır.

 

Çift evde tablet ve hesap makinesi kullanarak faturaları hesaplıyor. Genç çift kanepede oturup mali hesaplama yaparken bilgisayarda çalışıyor. Evde karısı olan genç adam mali durumlarını belgelerle analiz ediyor. -

Ortak banka hesabı, fonlara eşit erişime sahip birden fazla kişi tarafından paylaşılan herhangi bir hesaptır.

Harcamaları ve tasarruf hedeflerini başka biriyle paylaşıyorsanız, parayı birlikte yönetmeyi biraz daha kolaylaştırmanın yollarını arıyor olabilirsiniz. Yardımcı olabilecek araçlardan biri ortak banka hesabıdır. Ancak bir tanesini açmadan önce nasıl çalıştıklarını ve olası riskleri anlamak önemlidir.

Çeşitli insanlardan oluşan bir sıra sabırla beklerken, olgun, yetişkin erkek bankacı, genç yetişkin kadının tasarruf hesabından çektiği parayı sayıyor.

Ortak Banka Hesabı Nedir?

Ortak banka hesabı , fonlara eşit erişime sahip iki veya daha fazla kişi tarafından paylaşılan bir hesaptır ( çek veya tasarruf hesabı gibi ). Ortak banka hesapları genellikle evli çiftler tarafından kullanılır, ancak aile üyelerine, iş ortaklarına veya mali sorumlulukları paylaşması gereken diğer gruplara da yardımcı olabilirler.

SoFfi'de sertifikalı mali planlamacı olan Kendall Meade, "Ortak bir hesaba sahip olmak, tüm gelir ve harcamaları tek bir yerde görebilmeniz için faturaları başka biriyle paylaşırsanız işleri kolaylaştırabilir" diyor . "Ancak, artık paranıza erişebilecekleri için bu kişiye tam olarak güvenmeniz önemlidir."

Ortak Banka Hesabı İçin Gerekenler Nelerdir? 

Ortak bir hesap oluşturmak için Meade, her iki hesap sahibinin kimliğine ve doğum tarihi, Sosyal Güvenlik numarası ve mevcut adres dahil olmak üzere birkaç kişisel bilgiye ihtiyacınız olacağını söylüyor. Hesabın minimum açılış depozitosu gereksinimi varsa, hesaba para yatırmak için elinizde o paraya da ihtiyacınız olacaktır.

Kimlerin Ortak Hesabı Olmalı?

Ortak bir banka hesabına sahip olmanın mantıklı olabileceği bazı durumlar vardır. İsteyebilecek insanlardan bazı örnekler şunlardır:

  • Evli çiftler: Çiftlerin evlendikten sonra maliyeye katılması yaygındır . Tüm banka hesaplarının paylaşılması gerekmese de eşler genellikle ortak mali sorumluluklar için en az bir veya iki ortak banka hesabına sahip olmayı tercih ederler. İpotek veya kira, kamu hizmetleri ve yiyecek gibi ortak harcamaların ödenmesi sürecini basitleştirir.
  • Bağımlı kişiler veya öğrenciler: Ebeveynler, maddi destek sağlamak, harcamalarını izlemek ve para yönetimi hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için okula giden veya bakmakla yükümlü olduğu bir çocukla ortak bir hesap açabilir.
  • Yaşlı ebeveynler: İnsanlar yaşlandıkça mali durumu kendi başlarına yönetmek daha zor hale gelebilir. Yaşlılar ayrıca dolandırıcılık ve dolandırıcılığa karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle yetişkin çocuklar bazen yaşlı ebeveynleriyle mali durumlarını yönetmelerine, fatura ödemelerine ve hesaplarını olağandışı işlemlere karşı izlemelerine yardımcı olmak için ortak hesaplar açarlar.

Genç adam evde kadına belge okuyor

Evli Olmayan Bir Çiftin Ortak Banka Hesabı Olabilir mi?

Ortak banka hesapları genellikle evli çiftlerle ilişkilendirilse de Meade, medeni duruma bakılmaksızın ortak hesap açabileceğinizi belirtiyor.

Finansmanı birleştirmek isteyip istemediğiniz ve nasıl birleştirmek istediğiniz size ve partnerinize bağlıdır. Meade, "Çiftlerin kullandığını gördüğüm üç ana strateji var: ayrı, birleşik veya hibrit" diyor. Ancak evli olmayan bir çift olarak mali durumunuzu birleştirmeye karar verirseniz (sadece tek bir hesap olsa bile), bunun paylaşılan fonlarınızın sahipliğini nasıl etkileyeceğini ve ayrılırsanız ne olabileceğini aklınızda tutmak istersiniz.

Ortak Banka Hesabındaki Para Kimin Sahibi?

Ortak bir banka hesabının her iki sahibi de hesaptaki paraya eşit olarak sahiptir. Bu, istediğiniz gibi para yatırma ve çekme olanağına sahip olduğunuz anlamına gelir; ortak hesap sahibi de öyle.

Her iki kişi de paraya eşit sahipliğe ve erişime sahip olduğundan, hesabın nasıl kullanılacağına ilişkin sınırların belirlenmesi önemlidir. Bu kurulum, ortak bir amaç için tasarruf etmeyi ve harcamaları yönetmeyi kolaylaştırsa da, siz ve ortak hesap sahibi, her birinizin parayı nasıl idare edeceği konusunda hemfikir değilseniz, bu aynı zamanda bir gerilim kaynağı da olabilir.

Ortak Banka Hesaplarının Artıları ve Eksileri

Ortak bir banka hesabı uygun olabilir, ancak her kişi veya durum için uygun değildir. Ortak bir banka hesabına ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeden önce şu önemli artıları ve eksileri göz önünde bulundurun:

Artıları

  • Kolaylık. Ortak hesaplar, ipotek ödemeleri, kamu hizmetleri, yiyecek ve sigorta dahil olmak üzere iki kişinin ortak harcamaları karşılamasını kolaylaştırır. Her faturayı bölmek veya birbirlerine geri ödeme yapmak yerine harcamalar doğrudan ortak hesaptan ödenebilir.
  • Basitleştirilmiş bütçeleme. Hanehalkı gelir ve giderlerini tek bir hesaptan takip etmek de daha kolay olabilir .
  • Paylaşılan finansal hedefler. Çiftler veya aile üyeleri, tatil, ev satın alma veya emeklilik gibi ortak mali hedefler için toplu olarak tasarruf yapabilir.
  • Şeffaflık. Ortak hesabın her iki sahibi de hesap hareketlerini izleme olanağına sahiptir.
  • Kolay erişim. Acil durumlarda veya bir hesap sahibinin müsait olmaması durumunda, diğer hesap sahibi fonlara anında erişebilir.

Eksileri

  • Finansal bağımsızlığın olmaması. Bazı insanlar, konu parayı yönetmeye geldiğinde ortak bir hesabın özerkliklerini elinden aldığını düşünebilir. Sonuçta para yatırma ve çekme işlemleri her iki tarafça da görülebilir.
  • Anlaşmazlık potansiyeli. Harcama alışkanlıklarındaki veya finansal önceliklerdeki farklılıklar gerginliğe neden olabilir. Ve eğer bir çift ayrılmaya veya boşanmaya karar verirse, ortak hesaptaki varlıkların bölünmesi karmaşık ve hatta tartışmalı hale gelebilir.
  • Yanlış yönetim riski. Her iki tarafın da ortak bir hesaptaki paraya erişimi olduğundan, bir kişi fazla para çekebilir , sorumsuzca harcama yapabilir ve hatta hesabı tüketebilir ve diğer hesap sahibinin çok az rücu hakkı olur.
  • Alacaklı erişimi. Bir tarafın ödenmemiş borçları veya hukuki kararları varsa, diğer taraf paranın çoğunu veya tamamını yatırmış olsa bile alacaklılar potansiyel olarak ortak hesaptaki fonlara erişebilir.
  • Mali yardım veya faydalar üzerindeki etkisi. Yaşlılar için, yetişkin bir çocukla veya başka bir kişiyle ortak hesaba sahip olmak, belirli devlet yardımlarından yararlanma hakkını etkileyebilir. Benzer şekilde, üniversite öğrencileri için ebeveynle ortak hesap mali yardım hesaplamalarını etkileyebilir.

Hiç yorum yok