Flaş Haber

Çevrimiçi Bankacılık İşlemlerinde Bilgilerinizi Nasıl Korursunuz

 Banka bilgilerinizi güvende tutmak için uygun güvenlik ve en iyi uygulamaları kullanmak.

 

İçeride telefonda konuşan genç bir adamın portresi

Güçlü şifreler kullandığınızdan emin olun ve halka açık Wi-Fi ağlarında bankacılık işlemleri yapmaktan kaçının.

Çevrimiçi bankacılık, müşterilerin mali durumlarına gerçek zamanlı erişim sağlar. Bilgiye erişimin rahatlığı ve kolaylığı, çevrimiçi bankacılığı uzun vadeli finansal planlamadan acil durumlarla baş etmeye kadar her şey için mükemmel kılar. Geleneksel bankaların büyük çoğunluğu fiziksel konumlarına ek olarak bir tür dijital bankacılık sunarken, diğer bankalar yalnızca çevrimiçi hizmet vermektedir .

Mobil bankacılık uygulamaları ve çevrimiçi portallar, mali durumunuza olağanüstü erişim sağlayabilir, ancak bazı tüketiciler hâlâ çevrimiçi bankacılığın güvenliği konusunda endişe duymaktadır. Çevrimiçi bankacılık işlemleri sırasında bilgilerinizi korumaya ilişkin bilmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

Çevrimiçi Bankalar Güvenli mi?

Çevrimiçi bankacılığın temel faydalarından biri kolaylıktır. Birçok bankanın hesap bakiyelerini doğrulama, hesaplar arası para transferi, çek yatırma ve fatura ödeme gibi hizmetleri günün her saati ve her yerden bilgisayardan veya mobil uygulamadan yapılabilmektedir. Bu, banka şubesine gitme ihtiyacını ortadan kaldırır. Yalnızca çevrimiçi banka bankaları, genellikle müşterilerine daha iyi faiz oranları ve daha düşük ücretler sunabilir, çünkü bu bankalar daha küçük bir ayak izine ve daha düşük genel giderlere sahiptir.

Bu faydalar güvenlikten ödün verilmesi anlamına gelmez. Banka yalnızca çevrimiçi hizmet veriyorsa, fiziksel bir kurumun sağladığı tüm federal korumalara sahip olabilir. Yalnızca çevrimiçi hizmet veren bir bankada hesap açmadan önce, bankanın, bireyin mevduatının 250.000 ABD Dolarına kadar olan kısmını kapsayan FDIC sigortasını doğrulamanız gerekir.

Bankanızın web sitesi, hesabınıza erişirken verilerinizi korumak için güçlü şifreleme kullanmalıdır. Mevcut standart 128 bit şifrelemedir ve bankanın sitesi, güvenlik standartlarını desteklemeyen bir tarayıcı kullanmanızı engellemelidir.

Çevrimiçi Bankacılık Güvenliğini Sağlamanın 5 Yolu

Bankanız verilerinizi korumak için endüstri standardı güvenlik önlemlerini uygulayacak olsa da, siz yine de verilerinizi kimlik hırsızlarından ve bilgisayar korsanlarından korumak zorunda kalacaksınız. Kendi verilerinizin güvenliğini sağlamak söz konusu olduğunda, kendinizi korumak için atabileceğiniz bazı temel ama önemli adımlar vardır .

Güçlü Şifreler Kullanın

Bankanız güçlü bir şifre gerektirse bile, bankacılık verilerinizi bilgisayarınızda veya mobil cihazlarınızda saklıyorsanız bunların şifre korumalı olduğundan emin olun. Bilgisayarınızın veya telefonunuzun kaybolması veya çalınması, hırsızların verilerinize erişmesini çok daha zor hale getirecektir. Tüm şifrelerinizi hatırlamakta zorluk çekiyorsanız, yazılı bir şifre listesinin çalınması veya kaybolması riskini almak yerine, tüm şifrelerinizi saklayacak bir şifre yöneticisi uygulaması kullanabilirsiniz. Bu şekilde, yalnızca şifre yöneticisinin şifresini hatırlamanız yeterli olacaktır .

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı açın

Bankanızın, hesabınıza çevrimiçi erişim sağlamak için çok faktörlü kimlik doğrulaması gerektirmesi gerekir. Bu, hesabınıza erişmek için yalnızca bir kullanıcı adı ve şifreden fazlasını istemek anlamına gelir. Eklenen adımlar, bir güvenlik sorusunu yanıtlamayı veya telefonunuza gönderilen kodu girmeyi içerebilir. Hesabınıza bir mobil uygulamayla erişmek için bir şifre veya biyometrik tarama gerekir.

Şifrelerinizi Asla Paylaşmayın

Bilgisayar korsanları ve kimlik hırsızları, kişisel bilgilerinizi açığa çıkarmanızı sağlamak için karmaşık hileler kullanabilir. Bankanıza benzeyen sahte web siteleri, meşru görünen e-postalar ve sizi korkutmaya çalışacak telefon görüşmeleri oluşturabilirler. Bankanız size hiçbir zaman kişisel bilgilerinizi veya banka bilgilerinizi isteyen bir talep göndermeyecektir. Herhangi bir talep almanız durumunda, halihazırda sahip olduğunuz iletişim bilgilerini kullanarak doğrudan bankanızla iletişime geçin. Meşru görünse bile bir e-postaya veya telefon görüşmesine yanıt vermeyin.

Herkese Açık Wi-Fi Ağlarına Güvenmeyin

Bilgisayarınız ve cihazlarınız güvende olsa bile bankanıza güvenli olmayan bir ağdan erişirseniz verileriniz tehlikeye girebilir. Yakınınızdaki kafede halka açık Wi-Fi'ye bağlanmak ücretsiz olabilir ancak bunu kullanmak kişisel verilerinizin hırsızların eline geçmesine neden olabilir. Ev ağınızdan bankanız veya e-posta hesabınız gibi önemli sitelere erişmek için bekleyin. Evden uzaktayken bankanıza erişmeniz gerekiyorsa mobil sağlayıcınıza bağlıyken telefonunuzdaki banka uygulamasını kullanın.

İnternet bağlantınızı sanal özel ağ veya VPN kullanarak güvence altına alabilirsiniz . Güvenilir VPN yazılımı genellikle aylık bir ücretle gelir ancak bankacılık bilgilerinize tanımadığınız ağlardan erişmeniz gerekiyorsa bu bir zorunluluktur.

Bankanızdan Gelen Uyarılara Kaydolun

Çoğu banka, web portalları veya mobil uygulamaları aracılığıyla olağandışı etkinlikler için uyarılar ayarlamanıza izin verir. Uyarıları metin veya e-posta olarak alabilirsiniz. Yaygın uyarılar büyük para çekme işlemleri, hesap kapatma veya yeni çek emirleri içindir. Hatta banka kartı etkinliği için uyarılar bile ayarlayabilirsin

Çevrimiçi Bankacılık Riski

Yukarıdaki adımları takip etmek çevrimiçi bankacılık bilgilerinizin korunmasını sağlamaya yardımcı olacaktır ancak ne yazık ki bunun bir garantisi yoktur. Bankalarda ve köklü finans kurumlarında kayda değer veri ihlalleri, hisse senedi alım satım platformu Robinhood'un bilgisayar korsanlarına yaklaşık 7 milyon müşterinin kişisel bilgilerine erişmesine olanak tanıyan bir veri ihlalini açıkladığı Kasım 2021 gibi yakın bir tarihte gerçekleşti.

Çevrimiçi bankacılığın diğer bir riski, çevrimiçi bankacılık için kullandığınız cihazın kaybolması veya çalınmasıdır. Çevrimiçi banka hesabınız için çok faktörlü kimlik doğrulamanız ve güçlü bir parolanız olsa bile, birisi e-postanıza erişerek parolanızı değiştirebilir veya bankanızın güvenlik önlemlerini atlayabilir. Çevrimiçi bankacılık için kullandığınız bir cihaz kaybolur veya çalınırsa, hiç kimsenin paranıza erişememesi için hesaplarınızın geçici olarak dondurulması için bankanızı arayın.

Hiç yorum yok