Flaş Haber

FedNow Nedir

 Banka transferlerini hızlandırmak için Federal Reserve'den yeni bir hizmet hazırlanıyor.

 

BREZİLYA - 2023/07/21: Bu fotoğraf illüstrasyonunda, FedNow logosunun akıllı telefonda görüntülendiği görülüyor.

FedNow'un sunduğu anlık bankacılık işlemleri sayesinde insanlar maaş çeklerini ve diğer ödemeleri çok daha hızlı alabiliyor.

Bir çeki bozdurduğunuzda veya dijital nakit bakiyenizi banka hesabınıza aktardığınızda ve bunun işlenmesi günler sürdüğünde hiç hayal kırıklığına uğradığınız oldu mu? FedNow Hizmeti, bireylerin ve işletmelerin anında para gönderip almalarına olanak sağlamayı amaçlayan Federal Reserve'ün yeni bir ödeme sistemidir.

FedNow hakkında bilmeniz gerekenleri, hangi bankaların katıldığını ve bankacılığın geleceğini nasıl değiştirebileceğini burada bulabilirsiniz.

FedNow Nedir? 

FedNow Hizmeti, bankaların ve kredi birliklerinin müşterilerine günün 24 saati, haftanın yedi günü, yılın 365 günü anında fon aktarmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır . Başka bir deyişle, bir ödemenin tahsil edilmesinin ne kadar süreceğini hesaplarken iş günlerini hesaplamanıza gerek kalmayacak.

Mevcut Fedwire ve FedACH hizmetlerine benzese de FedNow'un farkı, gecikme süresinin olmamasıdır. Anında bankacılık işlemleri, nakit akışına yardımcı olabilir ve insanların maaş çeklerini ve diğer ödemeleri daha hızlı almasını sağlayarak çek bozdurma maliyetlerinden kaçınmalarına yardımcı olur.

FedNow Ne Zaman Başlatıldı?

FedNow Hizmetinin ilk aşaması, Temmuz 2023'ün sonunda, erken benimseyen 35 banka ve kredi birliği ortağı ve ödeme işlemlerini destekleyen 16 hizmet sağlayıcıyla başlatıldı. Bundan sonra tüm bankalar ve kredi birlikleri bu araca kaydolmaya davet ediliyor.

FedNow'un ilk aşamasında yer alan kurumlardan bazıları arasında Peoples Bank, JPMorgan Chase, Star One Credit Union, US Bank ve Wells Fargo yer alıyor.

Sonuçta Federal Reserve, hizmetin tüm tüketicilerin kullanımına sunulması için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 9.000 bankanın ve kredi birliğinin tamamının kaydolmasını umuyor.

FedNow Nasıl Çalışır?

Çoğu kişi, tahsil edilmesi birkaç gün süren Otomatik Takas Odası ödemelerine alışkındır . Bunun olmasının nedeni, işlemlerin belirli zamanlarda gruplar halinde işlenmesidir. FedNow ile fonlar gerçek zamanlı olarak ödenecek ve böylece işlemler anında gerçekleştirilebilecek.

Şu şekilde çalışır: Ödeme bir banka veya kredi birliği aracılığıyla başlatılır ve FedNow Hizmetine bir ödeme mesajı gönderilir. FedNow, ödeme mesajını doğrular ve alıcının bankasına iletir; banka da ödemeyi kabul edeceğini doğrular. FedNow daha sonra iki bankaya borç ve alacak işlemlerinin tamamlandığını bildirmek için bir ödeme bildirimi gönderir.

Sonuçta bu hâlâ "düzenli" bir para transferi; yalnızca daha hızlı gerçekleşiyor.

FedNow Zorunlu mudur?

FedNow Hizmeti zorunlu değildir ancak tüm bankaların ve kredi birliklerinin katılması teşvik edilmektedir. Lansmana yalnızca 35 bankacılık kurumu kaydolurken, bu sayının zaman içinde artması bekleniyor.

FedNow'u Nasıl Kullanabilirim?

FedNow Hizmeti'ne kayıtlı bir kurumla bankacılık işlemleri yapıyorsanız, ödeme göndermenin ve mevduat almanın birkaç iş günü yerine hemen gerçekleştiğini fark edebilirsiniz. Bu avantajdan yararlanmak için belirli bir işlemde yer alan her iki bankanın da kaydolması gerektiğini unutmayın.

Bir tüketici olarak yapmanız gereken özel bir şey yoktur, çünkü FedNow Hizmetine kaydolması gereken banka veya kredi birliğidir.

FedNow Alternatifleri

FedNow Hizmeti ile en yakın karşılaştırma, aynı zamanda elektronik fon transferlerine de olanak sağlayan ACH'dir, ancak bu işlemlerin tamamlanması genellikle bir ila iki iş günü sürer.

Anında bankacılık söz konusu olduğunda şu anda karşılaştırılabilir tek hizmet Zelle'dir . Ancak Zelle hâlâ kişiden kişiye anlık banka transferleriyle sınırlıdır ve maaş çeki yatırma veya fatura ödemeleri gibi işlemleri hızlandıramaz.

Venmo , PayPal ve Apple Cash gibi diğer ödeme hizmetleri anında ödeme yapılmasına olanak sağlar, ancak hesaptaki paranın bankanıza aktarılması bir veya iki gün sürer.

Hiç yorum yok