Flaş Haber

Bankalar Yetkisiz İşlemleri Nasıl Ele Alır

 Çek hesabınızdan alışılmadık satın alımlar veya para çekme işlemleri görürseniz izlemeniz gereken adımlar aşağıda verilmiştir.

 

Dövmeli sakallı adam tasarım stüdyosunda cep telefonuyla konuşurken dizüstü bilgisayar kullanıyor.

Hesabınızda hileli bir ödeme olduğunu fark ederseniz hemen bankanızla iletişime geçmeniz önemlidir.

Bankacılık dolandırıcılığı günümüzde hayatın talihsiz bir gerçeğidir. Aylık çek hesabı ekstrenizi veya çevrimiçi etkinliğinizi incelerken bir noktada yapmadığınız bir satın alma işlemini fark edebilirsiniz. Bundan sonra ne yapmalısınız?

Çek hesabınızda herhangi bir yetkisiz işlemin gerçekleştiğini tespit ederseniz, durumu hemen ele almanız önemlidir. Dolandırıcılık kredi kartı yerine banka kartını kapsadığında süreç biraz farklı olabilir.

Başka Biri Vadesiz Hesabınıza Nasıl Erişti?

Suçluların çek hesabı bilgilerinizi ele geçirmesinin çeşitli yolları vardır. Kartınızı kaybetmiş olmanız ve yanlış kişinin bulması mümkündür. Suçlular ayrıca ATM'ler ve benzin pompaları gibi yerlerde hesap numaranızı ve PIN'inizi çalmak için kart skimmer'lar ve gizli kameralar kurarlar. Ancak bazen hesap sahipleri yanlışlıkla kişisel bilgilerini başkalarına verirler.

Bankaların müşteri doğrulama ve tanımlama işlemlerini otomatikleştirmesine yardımcı olan bir finansal teknoloji firması olan Alloy'un çözüm mühendisliği direktörü Jason Ioannides, "Sosyal mühendislik, bir banka hesabına erişmenin en etkili yollarından biridir" diyor. Ioannides'e göre bu, kötü bir aktörün olası bir kurbana ulaşması ve otorite figürü gibi görünmesidir.

Suçlu, bir miktar güven kazandıktan sonra hesap işlemlerine başlamadan önce sözde kurbanın kimliğini doğrulamak için "kimlik soruları" sorar. Daha sonra hırsız, güvenlik sorularını yanıtlamak ve kurbanın hesabına erişmek için kurbanın hesap numarası, Sosyal Güvenlik numarası veya annesinin kızlık soyadı gibi bilgilerini kullanır.

İşadamı el makinede parmak tarıyor,

Yetkisiz Bir İşlem Bulduğunuzda Ne Yapmalısınız?

Ioannides, "Dolandırıcılık amaçlı bir suçlama keşfederseniz derhal bankayla iletişime geçmeli ve dolandırıcılık departmanıyla görüşmelisiniz" diyor. Bir temsilci, banka kartınızı iptal etmek, yeni bir kart sipariş etmek ve yeni çevrimiçi bankacılık şifreleri belirlemek gibi sonraki adımlarda size yol gösterecektir. Bazı durumlarda hesabınız dondurulur ve herhangi bir işlemin gerçekleştirilebilmesi için sizden ek doğrulama yapılması gerekir.

Telefon görüşmenizi yazılı veya e-postayla gönderilen bir mektupla takip etmek de iyi bir fikirdir. Mektupta hesap numaranız, kartınızın kaybolduğunu veya ele geçirildiğini fark ettiğiniz tarih ve saat ile yetkisiz işlemi bildirdiğiniz tarih ve saat bulunmalıdır.

Ioannides, "Bunu hızlı bir şekilde yapmak, küçük bir kayıp ile büyük bir kayıp arasındaki fark anlamına gelebilir" diyor. Birincisi, herhangi bir hileli işlem gerçekleşmeden önce kartınızın kaybolduğunu veya çalındığını bildirirseniz, federal yasaya göre yetkisiz ödemelerden 0 ABD doları sorumlu olursunuz . İki gün içinde sahte bir ödemeyi bildirirseniz, 50 dolardan fazla ücretten sorumlu tutulamazsınız. İşleme itiraz etmek için 60 gününüz olduğunu, aksi takdirde ödeme yapmak zorunda kalabileceğinizi unutmayın. Bu, çoğu kartı veren kuruluşun ihtilaflı işlemlerde sıfır sorumluluk sunduğu kredi kartlarından farklı şekilde çalışır.

Yetkisiz bir işleme itiraz ettiğinizde, bankanın soruşturma için 10 günü vardır. İşlem bir satıcıyı içeriyorsa, satıcıyla iletişime geçip satın alma işlemine itiraz etmek de iyi bir fikirdir. Bankanın iade etmemesi durumunda satıcı satın alma işleminizi iade edebilir.

Bankanızla iletişime geçerken ATM kartınızın arkasında yer alan numarayı aramalısınız. Ioannides, dolandırıcıların hesap sahibinin bilgilerini almak için sahte destek numaraları kurduğunun bilindiği konusunda uyarıyor. Bir banka sizi bir dolandırıcılık girişimi konusunda uyarmak için arıyorsa ve kişisel bilgilerinizi istiyorsa, telefonu kapatın ve telefonla herhangi bir bilgi vermek yerine karttaki numarayı arayın, çünkü bu da bir dolandırıcılık girişimi olabilir.

Ayrıca, çek hesabınızdan otomatik ödemeye ayarlanmış faturalarınız varsa, bu hesaplardaki banka kartı numaranızı güncellemeniz gerekeceğini unutmayın. Bunu yapmamak, geç ödeme ücretleri ile sonuçlanabilir.

Vadesiz Hesabınızı Hırsızlardan Nasıl Korursunuz?

Kendinizi korumak için atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:

Kimlik avına dikkat edin. Kişisel bilgileri veya hesap bilgilerini onaylamanızı veya sağlamanızı isteyen, bankalar gibi hizmet sağlayıcıların kimliğine bürünen sahte e-postalara, telefon çağrılarına veya metinlere karşı dikkatli olun. Chase Bank'tan bir temsilci, "Finansal kuruluşlar sizinle iletişime geçtiklerinde adınız, şifreniz, PIN'iniz veya diğer hesap bilgileriniz gibi gizli bilgileri istemeyecektir" diyor .

ATM'lerde dikkatli olun. Fiziksel banka kartınızı kullanıyorsanız, kartı nereye kaydırdığınıza dikkat edin. Suçlular genellikle ATM'lere ve diğer ödeme terminallerine izole edilmiş veya başka bir şekilde gizlenmiş kart kopyalama cihazları kurar.

Teknolojiyi avantajınıza kullanın. Chase'e göre bankanızın mobil uygulaması, mobil uyarılar ve banka kartınızı kilitleme ve kilidini açma gibi özelliklerle alışveriş yaparken güvende kalmanıza yardımcı olabilir. Yetkisiz işlemlerden endişeleniyorsanız, kartınızı kullanmadığınız zamanlarda kilitli tutabilir ve belirli türde işlemler gerçekleştiğinde uyarı alabilirsiniz.

Ekstra güvenlik ayarlayın. Bugünlerde çevrimiçi banka hesabınız için güçlü bir şifre yeterli değil. Ioannides, "Çok faktörlü kimlik doğrulama ve biyometri, birçok akıllı cihazın bize erişim sağladığı harika güvenlik mekanizmalarıdır" diyor. Dolandırıcılığa karşı koruma daha güçlü olduğundan, çevrimiçi alışveriş yaparken banka kartınız yerine kredi kartını tercih etmeniz de iyi bir fikirdir.

Hesabınıza göz kulak olun. Yetkisiz işlemlerin yakalanması söz konusu olduğunda zaman çok önemli olduğundan, banka hesap özetlerinizi veya çevrimiçi bankacılık işlemlerinizi düzenli olarak incelemeniz önemlidir. Bunu yapmak, şüpheli suçlamaları hemen yakalamanızı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok