Flaş Haber

Banka Kartınızı Kaybettiniz. Şimdi ne olacak

 Banka kartınız kaybolduğunda hızlı hareket etmeniz gerekmektedir.

 

ATM makinesinden para çekmek

Banka kartınızın kaybolması durumunda hesabınızı derhal dondurun.

İster cüzdanınızı kaybettiniz, ister kartınızı bir barda unuttuğunuzu düşünün, ister yankesicilik korkusu yaşadınız, banka kartınızı hesaba katamayacağınızı fark etmek paniğe neden olabilir. Hızlı harekete geçmek, hiç kimsenin çek hesabınızı boşaltmamasını sağlamaya yardımcı olabilir.

"Hızlı"yı vurgulayın.

Baskin Financial Planning'in kurucusu ve mali planlayıcısı Erik M. Baskin, "Herhangi bir kayıp meydana gelmeden önce veya kartınızın kaybolduğunu veya çalındığını fark ettikten sonraki iki iş günü içinde bunu bildirmezseniz, maksimum potansiyel kayıp büyük ölçüde artar" diyor. Cheyenne, Wyoming'de. "Bu kaybı yeterince hızlı bildirmezseniz banka hesabınız kesinlikle sıfırlanabilir."

Restoranda telefonla çek yatıran adam

Banka Kartınızı Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız?

İlk önce ne yapmalısın?

  • Kartınızı dondurun veya iptal edin. Bankanızın mobil uygulamasını kullanarak kartınızı "dondurma" (yani beklemeye alma) olanağınız varsa, bunu mümkün olan en kısa sürede yapmak isteyebilirsiniz. Daha sonra kartınızın kaybolmak veya çalınmak yerine yanlış yere yerleştirildiğini fark ederseniz, aynı uygulamayla kartınızı "çözebilirsiniz".
  • Bankanıza veya kredi birliğinize haber verin. Kartınızı bulamayacağınızdan makul ölçüde emin olduğunuzda, bankanızla veya kredi birliğinizle iletişime geçin ve yenisini talep edin. Genellikle bunu telefonla veya bir şubeyi ziyaret ederek yapabilirsiniz. Kaybolan kartınız iptal edilecektir ve yeni kartınızın size ulaşması yedi günü bulabilir. Hızlandırılmış teslimat için bir ücret varsa nezaketen bu ücretten feragat edilmesini isteyebilirsiniz.
  • Hesabınızı günde en az bir kez çevrimiçi olarak izleyin. Herhangi bir hileli işlemle karşılaşırsanız en kısa sürede bankanıza haber verin. Tanımadığınız küçük işlemleri göz ardı etmeyin; Dolandırıcılar hesabınıza erişme yeteneklerini test ediyor olabilir.
  • Yazılı bir kayıt oluşturmak için bankanıza bir takip mektubu veya e-posta gönderin. Telefonla veya şahsen sağladığınız bilgileri ekleyin. Bankanızdan, makbuzu elektronik olarak veya onaylı ABD postası yoluyla onaylamasını isteyin.
  • Otomatik ödemelerinizi güncelleyin. Hiçbir ödemeyi kaçırmamak ve muhtemelen gecikme ücreti ödememek için, kartınıza bağlı bir otomatik ödeme hizmetiyle ödeme yaptığınız işletmelerle veya diğer kuruluşlarla iletişime geçin.

Dolandırıcılık Masraflarına İlişkin Sorumluluğunuz Nedir?

Hileli ödemeler sonucunda ne kadar kaybedebileceğiniz, bankanıza ne kadar erken bildirimde bulunacağınıza bağlıdır. Kayıp veya çalıntı kartınızı herhangi bir işlem yapılmadan önce bildirmeniz durumunda oluşabilecek kayıplardan sorumlu olmayacaksınız. Kartınızın yanınızda olmadığını ve toplam zararınızın yasa gereği 50$ ile sınırlı olduğunu fark ettikten sonraki iki gün içinde rapor verin. Bankanız ekstrenizi size gönderdikten sonraki 60 takvim günü içinde rapor verin; üst sınır 500 ABD dolarıdır. Bundan sonra kaybedebileceğiniz miktarın sınırı yoktur.

Madison, Wisconsin'deki Kindness Financial Planning'in kurucusu ve mali planlayıcısı Elliott Appel, "60 takvim gününden sonra tüm dolandırıcılık suçlamalarının kurbanı olabilirsiniz" diyor. "İşte bu nedenle işlemlerinizi izlemeniz ve dolandırıcılık suçlamalarını mümkün olan en kısa sürede bildirmeniz gerçekten önemli."

Bankanızın dolandırıcılık masraflarını araştırması ve çözmesi 90 gün kadar sürebilir. Bu süre zarfında, eksik bakiyeniz için size geçici bir kredi verilebilir

Emanet kasasının içine bakan adam

Nasıl Daha Güvenli Olabilirsiniz?

Banka kartına sahip olmak, kartınızı güvende tutmak için gerekli adımları atarsanız, sürekli olarak onu kaybetme korkusuyla yaşamak anlamına gelmez.

  • Fiziksel plastik kartınız yerine telefonunuzdaki bir uygulamayla ödeme yapmanıza veya ATM'lerden para çekmenize olanak tanıyan bir dijital cüzdan oluşturmayı düşünün . Dijital cüzdan sayesinde kullanmak için kartınızı yanınızda taşımanıza gerek yoktur.
  • Bir işlem gerçekleştiğinde bilgilendirilmek için banka hesaplarınızda uyarılar ayarlayın. Uyarılar size dolandırıcılık faaliyetleri konusunda erken uyarı verebilir.
  • Banka kartı yerine kredi kartı kullanmayı düşünün . Kredi kartları doğrudan çek hesabınıza bağlı değildir. Birçoğunun yetkisiz işlemlere ilişkin sıfır sorumluluğu bulunmaktadır.
  • Banka kartınızı veya kart bilgilerinizi asla güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın. Siber hırsızların izniniz olmadan kullanabilmeleri için kartınızın ellerinde olmasına gerek yoktur.
  • Kullanmayı planlamadığınız kartları cüzdanınızda taşımayın.
  • Kartınızla ilişkili kişisel kimlik numaranızı koruyun. PIN'inizi asla cüzdanınızdaki herhangi bir şeye yazmayın.
  • Tüm masrafların geçerli olduğundan emin olmak için hesabınızı en az haftada bir kez çevrimiçi olarak inceleyin.

Baskin, "Bu adımları atarak ve tetikte kalarak, herhangi bir dolandırıcılık faaliyetini erkenden tespit edebilmeli ve banka kartınızın kaybolması veya çalınması durumunda sorumluluğunuzun en aza indirilmesini sağlamalısınız" diyor.

Hiç yorum yok